MCQs on Computer Graphics Questions & Answers

Hey!! Guys, welcome to our blog. I hope this article is quite useful for you. This is the set of MCQs on computer graphics or  MCQs for computer graphics.

Note: If you missed the previous post Of MCQ for computer graphics then please check once. For checking click here.

Topic- input and output devices, Graphics Software, Pollygonfill, 2D transformation.

1.A mouse is a ……………

  1. Pointing device
  2. direct device
  3. Postioning device
  4. None of the above

Answer: a

2. ……………………..is a ball that can be rotated with the fingers or palm of the hand to produce screen cursor movement.

  1. Mouse
  2. Key board
  3. Tracker Ball
  4. None of the above

Answer: c

Explanations: Trackball is two-dimensional positioning device.

3. What is Potentiometer?

Answer: Potentiometer is a part of the Tracker Ball, which attached to the ball, measure the amount and direction of rotation

4. ……………… are used for three –dimensional positioning and selection operations in virtual-reality systems, modeling, animation, CAD, and other application.

  1. SpaceBall
  2. Key board
  3. Tracker Ball
  4. None of the above
Answer: a

5. A joystick consists of a …………………

  1. a small, vertical lever (called the stick)
  2. screen cursor
  3. Tracker Ball
  4. None of the above

Answer: a

6. ……………..is constructed with a series of sensors that detect hand and finger motions.

  1. Data glove
  2. Mouse
  3. Tracker Ball
  4. None of the above

Answer: a

7. ……………..are used to select screen positions by detecting the light coming from points on the CRT.

  1. Data glove
  2. Mouse
  3. Tracker Ball
  4. Light pen

Answer: d

8. ……………………… is used for 3D positioning and modeling, animation, and other application.
a. Space ball
b. Trackball
c. Spac ball
d. All of the mentioned

Answer: a
Explanation:
Space ball is a 3D positioning device.

9. …………… is used for detecting mouse motion.
a. Optical sensor
b. Rollers on the bottom of the mouse
c. Both a and b.
d. Sensor

Answer: c
Explanation
: The rollers and optical sensors are used to record the amount and direction of movement.

10. ………………… are used to measure dial rotations.
a. Potentiometers
b. Volta meter
c. Parameter
d. Only a

Answer: d
Explanation
: Potentiometer measures the dial rotations.

11. Computer graphics is classified into ….

  1. 2
  2. 3
  3. 7
  4. 5

Answer: 2

Explanation: Computer graphics are classified into two distinct categories: raster and vector graphics.

12. ……………………. algorithm is another incremental scan conversion algorithm.

  1. Bresenham algorithm
  2. Line algorithm
  3. circle
  4. None of the above

Answer: a

Explanations: The significant advantage of this algorithm is that it uses only integer calculations.

13. ……………. describes spatial homogeneities.

  1. Spatial coherence
  2. Sphere coherence
  3. Scane Line coherence
  4. None of the above
Answer: a

Explanations: Use of spatial coherence to construct an efficient algorithm.

14. An alternate solid area scan conversion  technique called ……………

  1. Bresenham’s line algorithm
  2. the edge fill algorithm
  3. Back-face culling.
  4. None of the above
Answer: b

15. On a color monitor, the refresh buffer is also called …………..

Answer: b

16. …… refers to pixel sparing

  1. Resolution
  2. Pixmap
  3. Pixel depth
  4. Persistence

Answer: a

17…..… is the ratio of horizontal points to vertical points necessary to produce equal length lines in both directions.

  1. Resolution
  2. Dot Pitch
  3. Aspect Ratio
  4. Height-Width Ratio
Answer: c

18. The shortest distance between any two dols of the same color is called

  1. Resolution
  2. Dot Pitch
  3. Pixel Depth
  4. PPI

Answer: b. Dot Pitch

19. The standard aspect ratio for PC is

  1. 4:3
  2. 4
  3. 3:2
  4. 5:3

Answer: a. 4:3

20. Higher persistence phosphorus needs …………………… refresh rate

  1. Lower
  2. Higher
  3. Medium
  4. None of the above

Answer: a.Lower

21. The brightness of a display is controlled by varying the voltage on the ……………..

  1. Focusing
  2. Connection pins
  3. Control grid
  4. All of these


Answer: c. Control grid

22. Lower persistence phosphorus is used in
a. Animation b. Simple object
c. Complex object
d. All of these

Answer: Animation

23. We translate a two-dimensional point by adding?
a. Translation distances
b. Translation difference
c. X and Y
d. Only a

Answer: d
Explanation:
We can translate a 2D point by adding translation distances dx and dy.

24. The fundamental geometric transformations are
a. Translation
b. Rotation
c. Scaling
d. All of the mentioned

Answer: d
Explanation
: These are the fundamental geometric transformations, and other transformations are reflection and shear.

25. The rotation of the axis perpendicular to the XY plane and passes through the pivot point is known as
a. Rotation
b. Translation
c. Scaling
d. Shearing

Answer: a
Explanation:
The rotation transformation is also explained as a rotation about a rotation axis that is perpendicular to the XY plane and passes through the pivot point.

26. What is the two-dimensional rotation equation in the matrix form is
a. P’=P+T
b. P’=R*P
c. P’=P*P
d. P’=R+P

Answer: b

27. The ellipse can also be rotated about its center coordinates by rotating
a. Endpoints
b. Major and minor axes
c. Only a
d. None

Answer: b

28. What is the name of the space in which the image is displayed?
a. World coordinate system
b. Screen coordinate system
c. World window
d. Interface window

Answer: b

29. The process of mapping the World window in World Coordinates to the View-port is called Viewing transformation.
a. True
b. False

Answer: a

30. Drawing of number of copies of the same image in rows and columns across the interface window so that they cover the entire window is called ____________
a. Roaming
b. Panning
c. Zooming
d. Tiling

Answer: d


In this article, we presented some MCQs on computer graphics. This helps you in your exams also in various interviews. For more, please stay with us. We will provide more MCQs for different languages. If you want to know more about competitive knowledge of other programming languages, you can visit one of my friend’s blog Gettechanswer.

Thank you 🙂

27 thoughts on “MCQs on Computer Graphics Questions & Answers

  1. Great, thanks for sharing this. Only one suggestion if you add hide and show effects in answers than it will be better because currently answer display directly but it should be hide by default, if user want to check the answer than they will click on show answer button.

  2. While reading 1st question, I started missing my school days (Computer class). Thank you for sharing this valuable knowledge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *