General Awareness Environmental Management Questions

These are some General Awareness Environmental Management Questions that may appear in your interview or any other subjective exams. Please note that all questions and answers are based on our research and self-study. If you missed the latest MCQs post on our site please visit once.

1.) Which initiatives can help Company become a ‘zero waste to landfill’ organization?
A.) Onsite biodegradable waste treatment units like biodigester or organic waste composter
B.) Vermicomposting pits to compost the garden waste
C.) Waste segregations at source
D.) Recycling all recyclable wastes
E.) All of the above together can help

Answer.) E

2.) Company campuses across India are designed for higher energy efficiency, water efficiency, and waste management. What are such buildings called?
A.) Green Buildings
B.) Eco campuses
C.) Efficient Offices
D.) All of the above

Answer.) A

3.) Greenhouse gases are necessary, in optimum quantity in the atmosphere, as they help to:
A.) Keep the earth’s surface humid
B.) Keep the earth’s surface cool
C.) Maintain suitable temperature to support life on earth
D.) Maintain the ozone layer in the atmosphere

Answer.) C

4.) Which of the following is a stated environmental objective of TCS?
A.)
Reduction in carbon footprint
B.) Increase in water heating capacity
C.) Environment-friendly disposal of e-waste
D.) Water recycling

Answer.) A

5.) Global warming is caused by:
A.)
Ozone
B.) Sea level rise
C.) Greenhouse gases
D.) Rays from the sun

Answer.) C

6.) Which of the following initiatives help harvest renewable energy in some TCS offices
A.)
Solar water heaters
B.) Solar photovoltaic cells
C.) All of the above
D.) None of the above

Answer.) A

7.) Loss of biodiversity is caused due to
A.)
Pollution
B.) Deforestation
C.) Climate change
D.) All of the above

Answer.) D

8.) Less than 3% of all the world’s water is:
A.)
Freshwater fit for drinking
B.) Ice locked away in the polar ice caps
C.) Saltwater
D.) Inform of atmospheric vapor

Answer.) A

9.) Ozone is related to which of the following?
A.)
Household and industrial refrigerators
B.) Household and industrial air conditioners
C.) Automobile air conditioners
D.) All of the above.

Answer.) D

10.) Select the appropriate sequence.
A.)
Global warming > melting snow > rising sea level floods
B.) Global warming > volcanic dust > traps carbon dioxide
C.) Greenhouse effect > melting snow > carbon dioxide traps heat
D.) All of the above

Answer.) A

11.) Carbon footprint calculators help in
A.)
Knowing greenhouse emissions due to electricity consumption
B.) Knowing greenhouse emissions due to vehicle fuel consumption
C.) Knowing greenhouse emissions due to the usage of refrigerators
D.) All of the above.

Answer.) D

12.) Acid rain causes
A.)
Decay of building and other structures
B.) Damage to forests and topsoil
C.) Disturbs wildlife
D.) All of the above

Answer.) D

13.) Water treated from Sewage Treatment Plant in TC offices is used for which of the following purposes:
A.) Cooling tower
B.) Toilet flushing
C.) Gardening
D.) All of the above

Answer.) D
14.) In order to control the water pollution of pathogenic bacteria, viruses, and parasites, how many categories are there?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer.) C

15.) Redesign of synthetic detergents to decrease foaming can minimize water pollution in little quantities.
a) True
b) False

Answer.) A

general awareness training

general awareness general awareness questions general awareness general awareness training general awareness general awareness questions general awareness general awareness training

Leave a Reply

Your email address will not be published.