Computer Networks Interview Questions and Answers

Hey!! Guys, welcome to our blog. I hope this article is quite useful for you. This is Computer Networks MCQ Questions or Computer Networks interview questions & Answers (MCQs).

If you missed the previous article click here.

MCQ on Computer Networks :

1.) Size of the logical record is

  1. 20780 bytes
  2. 31978 bytes
  3. 32767 bytes
  4. 32761 bytes
Answer: c

2.) Size of XNS address is 

  1. 6 bytes
  2. 4 bytes
  3. 12 bytes
  4. 8 bytes
Answer: c

3.) Fork() is to

  1. divide the process
  2. do fragmentation
  3. create child process
  4. pass the data
Answer: c

4.) Size of transmission header

  1. 6 bytes
  2. 26 bytes
  3. 6 to 26 bytes
  4. 6 to 32 bytes
Answer: c

5.) accept() system call returns

  1. A port number
  2. A socket descriptor
  3. An address
  4. An address structure
Answer: b

6.) Closesocket() returns

  1. integer
  2. float
  3. char
  4. double
Answer: a

7.) BSD is 

  1. Bell Software Descriptor
  2. Berkeley standard distribution
  3. The Berkeley socket descriptor
  4. Berkeley Software Distribution
Answer: d

8.) Address conversion routines are

  1. inetaddr and sockaddr_in
  2. sockaddr_in and inet_ntoa
  3. inet_ntoa and inet_addr
  4. inet_ntoa and sockaddr
Answer: c

9.) In winsock, method for error handling is

  1. WSAsocket
  2. WSAconnect
  3. WSAGetLastError
  4. getsockname
Answer: c

10.) WSASendTo is to send 

  1. Data in the connection-oriented mode
  2. Data in the connection-less mode
  3. Control data
  4. ASCII data
Answer: a

11.) SOCKET_ERROR is 

  1. 0
  2. 1
  3. -1
  4. Any positive integer
Answer: c

12.) CF_DEFER is

  1. A value returned by socket()
  2. A value returned by bind()
  3. The value returned by connect()
  4. A value returned by condition function
Answer: d

13.) Three operations that can be performed on routing sockets are

  1. Write, read and insert
  2. Write, read and delete
  3. The Write, read and sysctl
  4. Read, check and insert
Answer: a

14.) Number of routing messages are

  1. 10
  2. 12
  3. 14
  4. 6
Answer: b

15.) Which of the following is the argument for getrt command?

  1. Port number
  2. IP address
  3. Socket descriptor
  4. An address structure
Answer: b

16.) rti_info is 

  1. A socket address structure
  2. A buffer
  3. The bitmask array
  4. A char array
Answer: C

17.) Two types of ICMP messages are

  1. Error and Query messages
  2. Request and Reply messages
  3. Data and Control messages
  4. Raw and Reply messages
Answer: a

18.) Remote applications provided by 4.3 BSD are

  1. rlogin
  2. telnet
  3. rlogin and telnet
  4. TFTP
Answer: b

19.) TFTP Error Code 3 identifies —————————- error

  1. File not found
  2. Access violation
  3. Disk full
  4. Illegal TFTP operation
Answer: c

20.) RFC 867 is for 

  1. TIME Protocol
  2. Daytime Protocol
  3. Network Time Protocol
  4. 4.3 BSD timed protocol
Answer: b

21.The structure or format of data is called ___________
a) Syntax
b) Semantics
c) Struct
d) Formatting

Answer: a

22.Communication between a computer or a keyboard involves ______________ transmission.
a) Automatic
b) Half-duplex
c) Full-duplex
d) Simplex

Answer: d

23. URL stands for ________
a) unique reference label
b) uniform reference label
c) uniform resource locator
d) unique resource locator

Answer: c

24. An alternative to JavaScript on windows platform is _______
a) VBScript
b) ASP.NET
c) JSP
d) PHP

Answer: a

25. HTTP is ________ protocol.
a) application layer
b) transport layer
c) network layer
d) data link layer

Answer: a

26. In Active mode FTP, the client initiates both the control and data connections.
a) True
b) False

Answer: b
Explanation
: In Passive mode of FTP, the client initiates both data and control connections, while in Active mode, the client initiates the control connection and then the server initiates the data connection.

27. WiMAX stands for ___________
a) wireless maximum communication
b) worldwide interoperability for microwave access
c) worldwide international standard for microwave access
d) wireless internet maximum communication

Answer: b

28. Which kind of Ethernet framing is used for TCP/IP and DEC net?
a) Ethernet 802.3
b) Ethernet 802.2
c) Ethernet II
d) Ethernet SNAP

Answer: c

29. The Novell’s implementation of RIP(Routing Information Protocol) updates routing tables every _________ seconds.
a) 60
b) 90
c) 10
d) 30

Answer: a

30._____________ allows LAN users to share computer programs and data.
a) Communication server
b) Print server
c) File server
d) Network

Answer: c

In this article, we presented some computer networks interview questions and answers. which helps you in your exams or interview questions.

Please stay with us and give some ideas for new topics and your requirements in the comment section or contact us page. For now, thank you for being here. 🙂

15 thoughts on “Computer Networks Interview Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *