MCQ on Computer Networks Programming

Hey!! Friends, welcome to our blog. I hope this article is quite helpful for you. This is the set of MCQ on Computer Networks or MCQ on Computer Networks with Answers. This article is based on the Protocols topic of Computer Networks Programming.

If you missed the previous article of Computer networks MCQ, then please click here

Mcq for Computer Networks Programming:

1. The rules according to which data is transmitted and received are called____

  1. communication protocol
  2. TCP/IP
  3. Internet protocol
  4. all of the above

Answer: a

2. LAN protocols operate at which layers of the OSI model?

  1. The physical and data link layers
  2. Application layer
  3. Network layer
  4. None of the above
Answer: a

3. What is full form of SIP?

Answer: Session Initiation Protocol

4.  “Ping” stand for

  1. Packet interNet Groper
  2. Programme InterNet Group
  3. Program internet Gateway
  4. Packet Internet Gropu
Answer: a

5. The rules, according to which data is transmitted and received are called………………..

  1. Protocol
  2. TCP/IP
  3. Internet protocol
  4. all of the above

Answer: a

6. In electronic data communication, both the transmitter and the receivers are usually ………………

  1. Computer
  2. Radio
  3. Mobile
  4. all of the above
Answer: a

7. How many ways you can measur the performance of networks?

  1. Only transit time
  2. transit time and response time.
  3. only response time
  4. none of the above
Answer: b

8. How many types of connection present in network system?

  1. only Point to point
  2. Point to point and Multipoint.
  3. only Multipoint
  4. none of the above

Answer: b

9. What is the Metropolitan Area Network (MAN) ?

Answer: MAN is a network with a size between a LAN and a WAN. It normally covers the area inside a town or a city.  It is specially designed for customers who need high-speed connectivity. 

10. The idea is the host computer connected with a specialized interface called……………….

  1. Protocol
  2. TCP/IP
  3. Interface Message Processor(IMP)
  4. None of the above
Answer: c

11. Full From of ARPA …………..

  1. ARPA (Advanced Research Projects Agency)
  2. DARPANET(Defense ARPANET)
  3. both(a) & (b)
  4. None of the above

Answer: a

12. The NSFNET is called …………..

  1. Internet
  2. DARPANET(Defense ARPANET)
  3. Network
  4. None of the above
Answer: a

13. How many types of COMMUNICATION NETWORKS ?

  1. TCP/IP Architecture
  2. XNS
  3. SNA
  4. All of the above

Answer: d

14. TCP/IP architecture Consists of these layers:  

  1. Physical Layer and Data Link layer
  2. Network Layer and Transport Layer
  3. application Layer
  4. All of the above
Answer: d

15. TCP/IP provide full Duplex Service – 

Answer: Full duplex is nothing, but at the same time, the sending and receiving of data can be possible using this protocol.

16.  ICMPis also called…………………..

  1. Flow control and error control protocol
  2. TCP/IP
  3. IP Protocol
  4. none of the above
Answer: a

17. The full form of SLIP is ………….

  1. System line internet protocol
  2. Serial line internet protocol
  3. Serial line interconnection protocol
  4. none of the above
Answer: b

18.The IETF standards documents are called ________
a) RFC
b) RCF
c) ID
d) DFC

Answer: a

19. When discussing IPS/IDS, what is a signature?
a) The electronic signature used to authenticate the identity of a user on the network
b) Attack-definition file
c) It refers to “normal,” baseline network behavior
d) It is used to authorize the users on a network

Answer: b

20. If there are N number routers from source to destination, the total end to end delay in sending packet P(L-> number of bits in the packet R-> transmission rate) is equal to ______________
a) N
b) (N*L)/R
c) (2N*L)/R
d) L/R

Answer: b

21. In _________ systems, resources are allocated on demand.
a) packet switching
b) circuit switching
c) line switching
d) frequency switching

Answer: a

22. Socket() and WSASocket() system calls are similar by

a) Return value
b) The number of arguments and return value.
c) Type of arguments
d) Number of arguments

Answer: b

23. What is the main advantage of UDP?
a) More overload
b) Reliable
c) Low overhead
d) Fast

Answer: c

24.StarBand provides __________
a) FTTH internet access
b) Cable access
c) Telephone access
d) Satellite access

Answer: d

25. Interfaces for Unix socket programming were developed using

a) Java
b) Python
c) C++
d) C

Answer: a

In this article, we presented some MCQ on computer networks programming with questions & answers. Which helps you in your exams or interview questions.

So, please stay with us and give suggestions or suggest to us for new topics and your requirements in the comment section or contact us page. For now, thank you for being here.🙂

8 thoughts on “MCQ on Computer Networks Programming

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *