Artificial Intelligence MCQ Questions & Answers

This article is a set of Artificial Intelligence MCQ, and it is based on the topics – Agents,state-space search, Search space control, Problem-solving, learning, and many more.

If you missed the previous post of Artificial Intelligence’s then please click here.

Artificial Intelligence MCQ Questions

1.What are the types of Agents?

  1. biologic(people or animals)
  2. computational
  3. both a) and b)
  4. None of the above

Answer: c

Explanation: Agents can be two types:

  • biologic(people or animals)
  • computational

2. How many properties of an Agent?

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 8

Answer: a

Explanation: Properties of Agents:

  1. Intelligence
  2. Autonomy
  3. Ability to Learn
  4. Cooperation
3. It is one of the application of Expert System.
  1. Virus detection
  2. Intelligence
  3. Ability to Learn
  4. Cooperation

Answer: a

Explanation: Expert System is also used for virus detection.

4. which one of the following is blind search
a. Depth-first search
b. Depth-search first
c. Best-first search
d. Best-search-first

Answer: a

5. Artificial Neural Network Is based on?
a. Strong Artificial Intelligence approach
b. Weak Artificial Intelligence approach
c. Cognitive Artificial Intelligence approach
d. Applied Artificial Intelligence approach

Answer: c
Explanation
: In the Cognitive Artificial Intelligence approach, a computer is used to test theories about how the human mind works.

6. What is the rule of a simple reflex agent?
a. Simple-action rule
b. Condition-action rule
c. Simple & Condition-action rule.
d. None of the mentioned

Answer: b

7. Performance of an algorithm depends on internal and external factors, What are they?

Answer: Internal factors/ External factors:

  • The time required to run
  • Space (memory) required to run
  • Size of input to the algorithm
  • Quality of the compiler
  • Speed of the computer

8. The ………………… is used to give an approximation to the run-time- efficiency of an algorithm.

  1. Big-O notation
  2. Time complexity
  3. Space complexity
  4. None of the above

Answer: a

9. A state-space form a graph (or map) in which the nodes are …….. and the arcs between nodes are …………

  1. states,actions
  2. actions,states
  3. path, method
  4. None of the above
Answer: a

10. State-space search defines

  1. a state space
  2. branching factor
  3. bounding factor
  4. None of the above

Answer: a

11. How many ways we can solve the state-space search?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Answer: b

Explanation: There are two ways to solve the state-space search.

12. The expert system is capable of
a. Retrieving, explaining, advising
b. Advising, diagnosis, debugging
c. Retrieving, suggesting, advising
d. All of the mentioned

Answer: a

13.Genetic algorithms are implemented in a

a. Planning graph
b. Dynamic programming
c. Computer simulation
d. Simulation

Answer: d

14. In Travel salesman problem, If there are N cities, then the number of different paths among them is ………

  1. 1.2….(N-1) or (N-1)!= N!
  2. (N-1)!
  3. N!-2
  4. None of the above
Answer: a

15.Web Crawler is a/an ____________
a. Intelligent goal-based agent
b. Problem-solving agent
c. Simple reflex agent
d. Model-based agent

Answer: a

16. Unification techniques are applied in the ……………….
a. Hypothesis
b. Programming
c. Time and Space complexity
d. Resolution

Answer: d

17. Which search strategy is also called as a blind search?
a. Uninformed search
b. Informed search
c. Simple reflex search
d. All of the mentioned

Answer: a

18. What are the main issues on which Biological networks prove to be superior than AI networks?
a. Collective computation
b. flexibility
c. Bidirectional search
d. all of the mentioned

Answer: d

19. When is the breadth-first search is optimal?
a.When there is less number of nodes present
b. When all step costs are equal
c. When all step costs are unequal
d. None of the mentioned

Answer: b
Explanation
: Because the breadth-first search always expands the shallowest unexpanded node.

20. Which algorithm uses to solve any kind of problem?
a. Breadth-first algorithm
b. Tree algorithm
c. Bidirectional search algorithm
d. None of the mentioned

Answer: b
Explanation
: Tree algorithm is used to solve any kind of problem.

21. The field that investigates the mechanics of human intelligence.

  1. History
  2. Psychology
  3. Cognitive science
  4. Sociology
Answer: C

22. Properties of an agent are ………..
a. Autonomy
b. intelligence
c. ability
d. All of the mentioned

Answer: a

23. Expert System is used for……………..
a. decision-making
b. decision-support
c. information retrieval
d. decision making and decision support

Answer: d

24. Which one is used to improving the performance of the heuristic search?
a. Sample form of nodes
b. Quality of nodes
c. Values
d. Quality of Heuristic function

Answer: d

25. How many types of Search Algorithm?
a. 1
b. 3
c. 2
d. 4

Answer: c

Explanation: Based on the search problem, we can classify into Uniformed search (Blind Search) and informed search (Heuristic Search).


In this article, we presented some MCQs on Artificial intelligence or artificial intelligence MCQ. which helps you in your exams and various interviews. For more, please stay with us. We will provide more MCQs for different languages

15 thoughts on “Artificial Intelligence MCQ Questions & Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *