MCQs on Artificial Intelligence(Multiple Choice Questions)

This article is a set of MCQs on Artificial Intelligence, and it is based on the topics – Scope of AI and Artificial intelligence techniques.

If you missed the previous article of Artificial Intelligence’s previous article, then please click here.

Artificial Intelligence MCQ questions:

1. Who proposed Turing test?
  1. Alan Turing
  2. Jhon Turing
  3. elan Turing
  4. None of the above

Answer: a

Explanations: Alan Turing proposed a method for determining whether a machine can think through an “imitation game,which is now called the “Turing test” in 1950

2. The major components required for AI:
  1. knowledge representation
  2. reasoning
  3. language/image understanding and learning
  4. All of the above

Answer: d

3. What is the AI application area?

Answer: There are several application:

  1. Games
  2. Theorem proving
  3. NLP
  4. Vision and speech processing
  5. Robotics
  6. Expert systems
4. Techniques used in game playing problems are …………
  1. Heuristic techniques
  2. Kevins techniques
  3. Heuristic techniques
  4. None of the above

Answer: a

5. How many types of computer Games?
  1. Strategy games
  2. Role-Playing games
  3. Action games
  4. all of the above

Answer: d

6. NLP is the branch of AI which deals with ……………………………..
  1. Natural Language Understanding and Natural Language generation.
  2. Only Natural Language Understanding
  3. Only Natural Language generation.
  4. None of the above

Answer: a

7. What is difference Understanding and Generation?

Answer: Understanding – Process of mapping from an input form into a more immediately useful form.

Generation– Process of generating natural language by computers.

8. What are the problems in NLU?
  1. Syntactic Ambiguity
  2. Imprecision
  3. Incompleteness and Inaccuracy
  4. all of the above

Answer: d

9. What is Aim of computer vision?

Answer: Aim of Computer vision is to provide the facility to a computer for understanding their surroundings.

10. A computer vision techniques that relies on image templates is
  1. robot vision
  2. binocular vision
  3. edge vision
  4. model-based vision

Answer: d

11. What was originally called the “imitation game” by its creator?

a. The Turing Test
b. LISP
c. The Logic Theorist
d. Cybernetics

Answer: a

12. Production system rules are stored and manipulated by
a. rule applier
b. Knowledge bases
c. Inference Engine,
d. Set of rules

Answer: d

13. Natural language understanding is used in _____________

a. natural language interfaces
b. natural language front end
c. The text understanding systems
d. all of the above

Answer: d

14. What are the types of Robots?

  1. Manipulators
  2. Mobile robot
  3. Humanoid robot
  4. all of the above

Answer : d

15. How many types of Locomotion?
  1. 4
  2. 5
  3. 7
  4. 0

Answer: a

Explanation: There are various types of locomotions −

  • Legged
  • Wheeled
  • Combination of Legged and Wheeled Locomotion
  • Tracked slip/skid

16. What is Locomotion?

Answer: Locomotion is the mechanism that makes a robot capable of moving in its environment.

17. In the case of a two-legged robot (k=2), the number of possible events is N = (2k-1)! =?

  1. (2*2-1)! = 3! = 6.
  2. (2*3-1)! = 2! = 9.
  3. (5*2-1)! = 5! = 10
  4. 0

Answer: a

Explanation: If a robot has k legs, then the number of possible events N = (2k-1)!.

18. who are the Participants in Expert system development?

  1. Domain Expert
  2. Knowledge Engineer
  3. Knowledge user
  4. all of the above

Answer: d

19. A method that exploits Knowledge  is called ………………..

  1. AI Technique
  2. Graphics Technique
  3. General Technique
  4. none of the above

Answer: a

20. ……………………….is the process of converting a sequence of characters into a sequence of tokens.

  1. Lexical analysis
  2. Graphical analysis
  3. Parser
  4. none of the above

Answer: a

21. A program or function which performs the lexical analysis is called…………….

  1. Lexical analysis
  2. lexical analyzer
  3. Parser
  4. none of the above

Answer: b

Explanation: A program or function which performs lexical analysis is called a lexical analyzer, lexer, or scanner.

22. What is Parser?

Answer: In computing, a parser is one of the components in an interpreter or compiler that checks for correct syntax and builds a data structure implicit in the input tokens.

23. ………………………………..is a blind search that uses no knowledge about a problem other than problem space.

  1. Brute-force search method
  2. Heuristic Search Technique
  3. both a) and b)
  4. none of the above

Answer: a

24. ……………………. help reduce the number of choices from an exponential number to a polynomial number.

  1. Brute-force search
  2. Heuristic Search
  3. Pure Heuristic Search
  4. none of the above

Answer: b

25. How many techniques are present in the heuristic search techniques?

  1. 6
  2. 7
  3. 5
  4. 9

Answer: a

Explanation: The Following is a list of heuristic search techniques.
1. Pure Heuristic Search
2. A* algorithm
3. Iterative-Deepening A*
4. Depth-First Branch-And-Bound
5. Heuristic Path Algorithm
6. Recursive Best-First Search

26. The A * or A Star is used for …………………

  1. used for reduce search costs in a problem
  2. used for reduce query costs in a problem
  3. both a) and B)
  4. None of the above

Answer: a

27. Neural networks are structures that can be …………………to recognize patterns in inputs.
  1. “trained”
  2. “Learn”
  3. both a) and B)
  4. None of the above

Answer: a

28.In pathfinding, the function is f(start, goal)= ?

  1. routes
  2. goal
  3. path
  4. None of the above

Answer: c

29. what is the Expert System?

  1. The Computer system that can make decisions with human interaction.
  2. The computer system that can make decisions without human interaction.
  3. Computer system that can make decisions with AI.
  4. None of the above

Answer: b

30. Which is mainly used for automated reasoning?
a. Backward chaining
b. forward chaining
c. Logic programming,
d. Parallel programming

Answer: c


In this article, we presented some MCQ on Artificial intelligence or artificial intelligence MCQ. which helps you in your exams also in various interviews. For more, please stay with us. We will provide more MCQs for different languages

So, please stay with us and give suggestions or suggest to us for new topics and your requirements in the comment section or contact us page.

For now, Thank You for being here with us 🙂

18 thoughts on “MCQs on Artificial Intelligence(Multiple Choice Questions)

  1. For most up-to-date news you have to pay a visit world wide web and on the
    web I found this web site as a most excellent web page for latest updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *