Artificial Intelligence MCQ Questions & Answers

This is the set of artificial intelligence MCQ questions & Answers (MCQs).

Multiple Choice Questions of Artificial Intelligence MCQ Questions

1) Set of actions for a problem in state space is formulated by a ______.

a) Goal state
b) Intermediate states
c) Initial state
d) The Successor function, which takes current action and returns the next immediate sate.

Answer: d)

2) A genetic algorithm (G) is a technique used for ___________ .

a) dynamic
b) search
c) Initial state
d) static

Answer: c)

3) Properties of agents are

a) intelligence
b) all of the above
c) ability
d) memory

Answer: b)

4) The following is not an expert system component.

a) inference engine
b) knowledge base
c) user interface
d) Template

Answer: d)

5) What is state space?

a) The whole problem
b) Your Definition to a problem
c) Problem you design
d) Representing your problem with variable and parameter

Answer: d)

6) the following, is an expert system of the component?

a) user interface
b) inference engine
c) All of the above
d) Knowledgebase

Answer: a)

7) Which search method takes less memory?

a) Depth-First Search
b) Breadth-First Search
c) Linear Search
d) Optimal search

Answer: a)

8) Which search uses the problem-specific knowledge beyond the defined?

a) Uninformed search
b) Breadth-first search
c) depth-first search
d) Informed search

Answer: d)

9) First-Order Logic is also known as ___________

a) First Order Predicate Calculus
b) Resolution
c) Higher-Order Calculus
d) Expression

Answer: a)

10) What kind of clauses are available in Conjunctive Normal Form?

a) Disjunction of literals
b) Disjunction of variables
c) Conjunction of literals
d) Conjunction of variables

Answer: a)

11) “Vx: LoyalTo (x, y)” from the following sentence “Vx” refers,

a) Existential quantifier
b) variable
c) constant
d) Universal quantifier

Answer: c )

12) Which is mainly used for automated reasoning?

a) Backward chaining
b) Forward chaining
c) Logic programming
d) Parallel programming

Answer: c )

13) Which algorithm places two activities into a plan without specifying which should come first??

a) Full-order planner
b) Total-order planner
c) Semi-order planner
d) Partial-order planner

Answer: d)

14) What kind of clauses are available in Conjunctive Normal Form?

a) Conjunction of literals
b) Disjunction of literals
c) Conjunction of variables
d) Disjunction of variables

Answer: b)

15) What is present in the planning graph?

a) Sequence of levels
b) Literals
c) Variables
d) Heuristic estimates

Answer: a)

16) Inductive learning involves finding a

a) Consistent Hypothesis
b) Inconsistent Hypothesis
c) Regular Hypothesis
d) Irregular Hypothesis

Answer: a)

17) How many types of artificial neural network topologies

a) 3
b) 5
c) 2
d) 4

Answer: c)

18) The action of the Simple reflex agent completely depends upon

a) Perception of history
b) Current perception
c) Learning theory
d) Utility functions

Answer: b)

19) Agents behaviour can be best described by

a) Perception sequence
b) Agent function
c) Sensors and Actuators
d) The environment in which the agent is performing

Answer: b)

20) Expert systems are

a) Code-Based systems
b) Rule-Based Systems
c) Graph-Based Systems
d) Image-based system

Answer: b)

14 thoughts on “Artificial Intelligence MCQ Questions & Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *