MCQs on Data Communication and Networks

This is a set of 20 questions or MCQs on data communication and networks. For different topics, MCQs click here.

01.)In FM the frequency of the carrier is modulated according to the
a. Frequency of the modulating signal
b. Amplitude of the modulating signal
c. Frequency and amplitude of the modulating signal
d. None of the above

02).The density of the multimode graded index fiber is
a. Uniform
b. Higher at the edge and decreases gradually towards the
center
c. Higher at the edge and decreases suddenly towards the
center
d. Higher at the center and decreases gradually towards the
edge

03).Number of bits transmitted in one second is
a. Baud rate
b. Bit interval
c. Bit rate
d. Frequency

04).Omni directional antenna is used to transmit
a. Microwaves
b. Radio waves
c. Infrared wave
d. Light Waves

05.)Select the function of Datalink layer from the following options :
a. Framing
b. Routing
c. Bit Synchronization
d. Encoding and Decoding

06).How many bits are corrupted in a single-bit error ?
a. 2
b. 3
c. 1
d. 4

07).To provide a reliable transfer of bit streams, Datalink layer breaks
the bit stream into
a. Frames
b. Segments
c. Packets
d. Messages

08).Error control involves ———– frames and sending control frames
for acknowledgement
a. Sequencing
b. Segmenting
c. Routing
d. Retransmitting

09).Which of the following is a basic function of LLC
a. Segmentation and reassembly
b. Error control
c. Link addressing
d. Retransmission

10).Star LAN operates at
a. 2 to 30 kbps
b. 5 to 60 kbps
c. 8 to 25 Mbps
d. 100 Base-T

11).Size of the SSAP field in LLC header is
a. 8 bits.
b. 10 bits.
c. 12 bits.
d. 18 bits.

12.)Ethernet transmits and receives data at a speed of
a. 20 million bps
b. 10 million bps
c. 50 million bps
d. 80 million bps

13).The X.25 standard specifies a
a. Technique for start-stop data
b. DTE/DCE interface
c. Technique for multicast
d. Technique for error control

14.)Internet uses
a. Circuit switching
b. Packet switching
c. Telephone switching
d. Telex switching

15).Packet switching involves the breaking down of the message into
smaller units called__________
a. Segments
b. Fragments
c. Packets
d. None of the above

16).LCN in X.25 packet stands for
a. Logical Channel Number
b. Logical Cluster Number
c. Line Control Number
d. Logistics Control Number

17).In ___________routing, the full IP address of the destination is
given in the routing table
a. Next-hop
b. Network specific
c. Host specific
d. Default

18).On a network that uses NAT, the ________has a translation table
a. Switch
b. Router
c. Server
d. None of the above

19).UDP and TCP are both _________layer protocols
a. Physical
b. Datalink
c. Network
d. Transport

20).UDP needs the ________address to deliver the user datagram to the
correct application program
a. Port
b. Application
c. Internet
d. Physica

21). Bit stuffing is also known as______
a. negative justification
b. positive justification
c. Both a) and B)
d. None of the above

22). bit stuffing is the insertion of _______ bits into data.
a. non-information
b. combination
c. transformation
d. All of the above

23). What is the full form of DQBD in Data Communication and Networks?
a. distributed-queue data-bus network
b. distributed-queue dual-bus network
c. division-queue dual-bus network
d. distributed-queue direction-bus network

24). What is the possible range of data transmission rate adopted by MAN?
a. 20-100Mbps
b. 34-150Mbps
c. 40-100Mbps
d. None of the above

25).  Which kind of network category allows communication through a common physical medium without the necessity of an intermediate switching node?
a. LAN
b. MAN
c. WAN
d. All of the above

Answer of MCQs on Data Communication and Networks

01. b
02. d
03. c
04. b
05. a
06. c
07. a
08. a
09. c
10. d
11. a
12. b
13. b
14. b
15. c
16. a
17. c
18. b
19. d
20. a
21. b
22. a
23. b
24. b
25. a
Answer of MCQs on Data Communication and Networks

Must read other MCQ Post:

One thought on “MCQs on Data Communication and Networks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *